Káva sa dá pripraviť na desiatky spôsobov. Jeden z najrýchlejších a najobľúbenejších spôsobov sa vám podarí vďaka pomocníkovi menom French press. Okrem toho, že sa jednoducho používa, je tiež cenovo dostupný a dokážete ním pripraviť fantastické šálky kávy.
Taliansky vynález z Francúzska
História tohoto zariadenia siaha do roku 1929, kedy si ho dal patentovať muž menom Attilo Callimani. Talian, pochádzajúci z Milána. Prečo potom názov french press?
Hovorí sa však, že ešte pred týmto mužom skutočne french press vynašiel Francúz. Spája sa s ním legenda rozpovedajúca príbeh, ktorý sa údajne odohral niekedy okolo päťdesiateho roku 19. storočia. Francúz si chcel na svojej obvyklej prechádzke pripraviť kávu na ohni, keď si uvedomil, že dal variť vodu bez kávy. Keď ju pridal, zistil, že kávová usadenina vyplávala na povrch hrnca. Vtedy okolo prechádzal taliansky obchodník, ktorý mal so sebou kus jemného kovového sitka. Francúz si ho kúpil a pomocou paličky zatlačil kávovú usadeninu na dno hrnca. Po ochutnaní prekvapivo zistil, že je to najlepšia káva, akú kedy pil. Náhoda tak viedla k novému objavu, ktorý sa postupne rozšíril do okolitého sveta.
Akonáhle sa french press dostal do Talianska, vyslúžil si nový názov cafetiere. Callimani ho vylepšil a rovno dal aj patentovať. French press sa tak stal jedným z jeho ôsmich patentov na prípravu nápojov.
Posledné krôčiky k dokonalosti
V roku 1958 prišiel na scénu ďalší muž menom Faleiro Bondanini, ktorý french press ešte zdokonalil. Konkrétne vylepšil filter, ktorý ešte efektívnejšie oddeľoval usadeninu od kávového nápoja. Následne si našiel spoločnosť, prostredníctvom ktorej chcel tento vylepšený nástroj rozdistribuovať do sveta. Vybral si dánsku spoločnosť Bodum, ktorá je aj dnes považovaná za jednu z najdôveryhodnejších spoločností ponúkajúcich kávové príslušenstvo.
French press sa od pôvodného patentu nejak výrazne nezmenil. Niektoré spoločnosti sklo nahradili nehrdzavejúcou oceľou či kameninou. Tieto obmeny sú síce veľmi praktické a zaujímavé, no sú rovnako aj podstatne drahšie. Najväčšej popularite sa teda aj dnes stále teší borosilikátové sklo, ktoré je odolné, spoľahlivé a cenovo dostupné. Odlišnosti frenchpresu spočívajú najmä vo farebnosti či tvaroch rukoväte. Nech už vlastníte akýkoľvek, pripravíte si v ňom vynikajúcu kávu, ktorá si zachová všetky svoje špecifické chute a arómy.