Meleme, meleme kávu. Hodina mágie s mletím kávy

Meleme, meleme kávu. Hodina mágie s mletím kávy

kávaAk ste si už pripravovali kávu doma, tak si určite spomeniete na to, ako prevoňala celú kuchyňu. Už to nebola štandardná vôňa nejakej instantnej kávy či slovenského turka, ale poriadna vôňa čerstvo pomletých zŕn, pripravených napr. aj v moka kávovari. A tak, ako všetko musí dokonale do seba zapadať, tak aj mletie kávy je zázrak, ktorý vplýva na jej výslednú chuť.

Mletie kávy je alchýmia, ktorú sa dokáže naučiť každý bežný kávový pôžitkár. V opačnom prípade by sme mohli požiadať v predajniach s kávou o namletie kávy. Avšak pre ešte lepší pôžitok odporúčame mlieť kávu v menších množstvách, práve pre spomenuté kvality (vôňa), ktoré začnú pracovať s okolitým prostredím a po nejakom čase nemusia byť v nápoji až také intenzívne. Ako príklad môžeme uviesť moment, keď si po prvý raz otvoríte balenie našej kávy a ovoniate kávu. Určite cítite rôzne vôňe a káva vás tak láka k jej príprave. O týždeň či dva neskôr už takú vôňu vo vrecku necítite, no všetko sa odrazí v chuti kávy, ktorú si zachová. Našťastie.

Rovnomerné mletie je dôležité

Na trhu nájdeme dva druhy mlynčekov na kávu. Hneď v tejto chvíli pripomenieme, že čepeľovité mlynčeky nie sú pre nás. Keďže nerozomelú zrnká pravidelne, tak im viac škodia než sú na osoh. Ak takú pomletú kávu zapracujeme do moka kávovaru či do elektrického pákového kávovaru, výsledný efekt je neuspokojivý. Chybou sú rôzne veľké namleté zrná, ktoré majú tým pádom rozdielne teploty, pri ktorých sa lúhujú do kávy. Preto môže byť výsledné esspreso prepálené alebo nedovarené.

Staré, osvedčené a voňavé spôsoby

Ideálnym spoločníkom na výberovú kávu a starosť o ňu sú mlynčeky s kameňom, ktoré rovnomerne rozomelú kávu bez toho, aby natrúsili po celej kuchyni. Sú zložené z dvoch mlecích kameňov, ktoré majú hneď niekoľko výhod. Pre domáce potreby sú veľmi vhodné ručné mlynčeky, ktorých kamene rovnomerne namelú kávu a pritom sa nestihnú ani zahriať natoľko, aby spálili zrná. Avšak pre väčšie prevádzky, ktoré pripravujú sto a viac káv, budú vhodnejšie elektrické mlynčeky s kónickými kameňmi, ktoré síce melú kávu pomalšie, no nezahrievajú sa.

Správna hrúbka mletia závisí od kávovaru a kávy

mletá káva Už vieme, že inak chutí káva z profesionálneho pákového kávovaru a inak chutí z poctivého moka kávovaru. Inak bude chutiť aj z French pressu či z džezvy. Na každý spôsob prípravy je však vhodné iné mletie kávy. Espresso z pákového kávovaru potrebuje veľmi jemné mletie, no i to v sebe skrýva vedu, aby výsledné espresso netieklo príliš rýchlo (hrubšie pomletá káva), ale ani príliš pomaly (veľmi jemná káva). Ideálny stav dosiahnete, ak espresso z pákového stroja nie je príliš penivé ani čierne, optimum tvorí oriešková farba.

Veľmi jemné mletie si nastavte, ak chcete vyskúšať kávu z džezvy. Pre prípravu espressa z pákového kávovaru dbajte na to, aby káva bola namletá najemno. Domáca príprava kávy v moka kávovari sa nezaobíde bez stredne hrubého namletia kávy, keďže počas prípravy je tam čas na to, aby sa aj hrubšie čiastočky správne vylúhovali. Ak si budete pripravovať filtrovanú kávu, nastavte si svoj mlynček na hrubé mletie, ktoré môžeme porovnať s konzistenciou krupicového cukru. Úplne nahrubo namletá káva má tmavšiu farbu a veľkosť čiastočiek sa dá porovnať s kryštálovým cukrom. Takúto kávu použite na prípravu kávy vo French pressu.

Či už dostanete chuť na poctivú kávu z moka kávovaru alebo na francúzsku eleganciu z French pressu alebo na úplnú dokonalosť z pákového kávovaru, nikdy si nezabudnite správne pomlieť Vašu kávu pre ešte lepší zážitok.

Navštívte náš e-shop www.cafepoint.sk a vyberte si spomedzi ručných i elektrických mlynčekov, ako aj zo širokého spektra výberových káv a kávovarov!

Súvisiace produkty

  • Ručne leštený elektrický mlynček na kávu Ascaso I-MINI I-2 sa napriek svojej veľkosti kvalitatívne podobá väčším a omnoho drahším mlynčekom.

  • Mletá káva Illy Moka Medium Roast je výnimočná kávová zmes 100%-nej Arabiky. V šálke vyniká bohatou, vyváženou chuťou. Ideálna na prípravu v moka kávovari.

  • Ascaso Dream je pákový kávovar červenej farby. Jeho telo pozostáva z kvalitných materiálov, a to z ručne lešteného hliníka, kovu a nerezovej ocele.

  • Pákový kávovar Ascaso Dream sa pýši extravagantným retro vzhľadom čiernej farby. Disponuje parnou tryskou, s ktorou ľahko pripravíte jemnú mliečnu penu. 

  • Kanvica typu French press od nemeckého výrobcu Weis je charakteristická nielen dlhoročnou životnosťou a funkčnosťou, ale aj cenovou dostupnosťou.

  • Krásny ručný mlynček na kávu Lodos 1932 tmavohnedej farby je ručne vyrobený z bukového dreva. Možno v ňom nastaviť rozličnú hrúbku mletia.

  • Mletá káva Morettino Cremaroma sa vyznačuje bohatou krémou zlatistej farby a harmonickou chuťou s delikátnymi vanilkovými tónmi a horko-sladkou dochuťou.

  • Štýlový ručný mlynček na kávu Lodos Temp spája v sebe jednoduchosť a praktickosť. Poteší každého vášnivého kávičkára, ktorý hľadá kvalitu za rozumnú cenu.

  • Moka kávovar Bialetti Musa určený na 6 porcií je ideálny pre tých, ktorí obľubujú precízny a elegantný dizajn spojený s perfektne pripravenou šálkou kávy.

Zo sveta kávy

Káva v kocke: Otestujte svoje vedomosti!

Káva v kocke: Otestujte svoje vedomosti!

Séria článkov Káva v kocke je na konci a my sme si pre Vás pripravili záverečný kvíz. Otestujte svoje kávové vedomosti a po získaní aspoň 6 správnych odpovedí na Vás čaká darček!

Káva v kocke: Moderné kávové nápoje

Káva v kocke: Moderné kávové nápoje

Séria článkov Káva v kocke končí. Dnes vám prinesieme článok o novodobých prípravach kávy ako napríklad French Press alebo Chemex. Už tento týždeň sa môžete tešiť na kvíz kde na konci môžete...

Káva v kocke: Tradičné kávové nápoje

Káva v kocke: Tradičné kávové nápoje

Káva je jedným z najobľúbenejších a najrozšírenejších nápojov na svete. Od klasickej šálky čiernej kávy až po trendy latte a cappuccino. V najnovšom článku preskúmame tradičné kávové nápoje,...

Káva v kocke: Pestovanie kávy a spracovanie

Káva v kocke: Pestovanie kávy a spracovanie

Káva je jedným z najpopulárnejších nápojov na svete, to určite všetci vieme a preto milióny ľudí na celom svete začínajú svoj deň so šálkou kávy. No už ste sa niekedy zamysleli nad tým, ako sa...

Zo sveta kávy

Káva v kocke: Otestujte svoje vedomosti!

Káva v kocke: Otestujte svoje vedomosti!

Séria článkov Káva v kocke je na konci a my sme si pre Vás pripravili záverečný kvíz. Otestujte svoje kávové vedomosti a po získaní aspoň 6 správnych odpovedí na Vás čaká darček!

Káva v kocke: Moderné kávové nápoje

Káva v kocke: Moderné kávové nápoje

Séria článkov Káva v kocke končí. Dnes vám prinesieme článok o novodobých prípravach kávy ako napríklad French Press alebo Chemex. Už tento týždeň sa môžete tešiť na kvíz kde na konci môžete...

Káva v kocke: Tradičné kávové nápoje

Káva v kocke: Tradičné kávové nápoje

Káva je jedným z najobľúbenejších a najrozšírenejších nápojov na svete. Od klasickej šálky čiernej kávy až po trendy latte a cappuccino. V najnovšom článku preskúmame tradičné kávové nápoje,...

Káva v kocke: Pestovanie kávy a spracovanie

Káva v kocke: Pestovanie kávy a spracovanie

Káva je jedným z najpopulárnejších nápojov na svete, to určite všetci vieme a preto milióny ľudí na celom svete začínajú svoj deň so šálkou kávy. No už ste sa niekedy zamysleli nad tým, ako sa...