Detaily

Chuťový profil: V šálke je charakteristická kvalitnou orieškovou krémou a jemnou arómou. Chuť je príjemne sladká s tónmi vanilky a stredne silným, likérovým telom. V závere možno niekedy cítiť jemnú čokoládovú dochuť.

O pestovaní kávy: Káva sa do krajiny dostala už v 17. storočí v čase holandskej nadvlády. V súčasnosti je Indonézia štvrtým najväčším producentom kávy na svete a ročne sa tu vypestuje asi 800 tisíc ton kávy. Zber zelenej kávy prebieha takmer po celý rok. Krajina s druhou najväčšou biodiverzitou na svete, tropickou klímou a pôdou s vulkanickým zložením je ideálna na pestovanie vynikajúcej gurmánskej kávy. Medzi najznámejšie indonézske kávy patrí určite najdrahšia káva sveta Kopi Luwak – tzv. cibetková káva. Veľmi známymi pestovateľskými ostrovmi sú predovšetkým Jáva a Sumatra. Kávy z Indonézie sú cenené najmä vďaka nízkej acidite, príjemnej sladkosti a komplexnosti chutí.

O krajine: Indonézia sa nachádza v juhovýchodnej Ázii a Oceánii. Tvorí ju viac než 17 000 ostrovov. V tomto rovníkovom štáte, charakteristickom mnohými, stále aktívnymi sopkami, žije 240 miliónov ľudí. Krajina, ktorá je častou dovolenkovou destináciou, sa v roku 2004 smutne preslávila ničivým podmorským zemetrasením a následnou vlnou tsunami.
Súvisiace články
Kultúra pitia kávy nie je len o tom, či si dnes dáme espresso alebo frappé. Tí, ktorí pristupujú ku káve tak, ako sa pristupuje napríklad k vínu, môžu rozoznávať niekoľko technologických postupov, ktorými si lahodný nápoj pripravia. Nejde tu o veľkú mágiu, no jednoduchou zmenou kávovaru a postupu prípravy sa dá docieliť iná chuť kávy. Preto aj zvyčajne chodievame do kaviarní, pretože “robia dobrú kávu”. Čo to vlastne znamená?
Seriál gurmánske kávy sveta začíname v Ázii. Najrešpektovanejšími pestovateľmi Východu sú predovšetkým Indonézia a India a práve do týchto dvoch krajín sa dnes pozrieme.
Kto by si myslel, že káva pochádza z jedného druhu rastliny je na omyle. Kávovníkov je okolo 6 tisíc druhov rôznych tvarov od malých kríkov až po 10 metrové stromy.