Detaily

Chuťový profil: V šálke je charakteristická krémou orieškovej farby a sviežou arómou. Chuť je pozoruhodne vyvážená, sladké tóny sa kombinujú s veľmi ľahkou aciditou a príjemnou horkosťou v závere.

O pestovaní kávy: Káva sa v krajine začala s úspechom pestovať v devätnástom storočí. Pôda so sopečnou charakteristikou, mierne klimatické podmienky a hornatá krajina boli zárukou, že sa Salvádor stane pestovateľom jednej z najkvalitnejších káv sveta. Koncom dvadsiateho storočia však mala tamojšia káva aj napriek ideálnym klimatickým podmienkam veľmi zlú reputáciu. Mohli za to dlhé a časté vojenské konflikty, ktoré znemožňovali nielen kvalitné pestovanie, ale aj následné spracovanie a transport zelenej kávy. Až v posledných desaťročiach politického mieru získava salvádorská káva spať zaslúžený punc kvality. Označenie SHG (Strictly High Grown) znamená, že ide o veľmi kvalitné kávové zrná pestované vo vysokých nadmorských výškach.

O krajine: Salvádor je pomerne malá krajina Strednej Ameriky. Hornatý terén, mierna klíma, ktorá sa nemení takmer celý rok, a príjemné vody Tichého oceánu ju robia ideálnou na život. Krajina s viac ako 7 miliónmi obyvateľov však bola vo svojich novodobých dejinách ťažko skúšaná mnohými gerilovými povstaniami, autoritatívnymi režimami a vojnami.
Ročne sa v Salvádore dopestuje viac ako 110 000 ton zelenej kávy a vďaka mimoriadne priaznivým klimatickým podmienkam jej zber prebieha prakticky počas celého roka.
Súvisiace články
Káva je častokrát opradená rôznymi mýtami, ktoré mnohým vŕtajú v hlave a potom si nedokážu naplno vychutnať svoju šálku kávy. Pozrime sa teda na ne spoločne a poďme ich raz a navždy zmiesť zo stola. A pokojne si k tomu dajte aj šálku kávy. Nech teda tie mýty vypijeme až do dna.
Tento druh poskytuje široké spektrum chutí, ktoré ešte neboli zďaleka presne charakterizované a objavené. V 20. storočí sa však výskum kávy rozvinul a my vám prezradíme, ktoré chute Arabiky by ste mali ešte vyskúšať.
Po zbere dozretých kávových bobúľ sa môžu spracovať suchou alebo vlhkou metódou. Pri suchej sa sušia celé bobule. Pri vlhkej sa najskôr odstráni z bobúľ ich dužina a šupka, až potom sú kávové zrnká pripravená na sušenie.
Najrozšírenejšie odrody kávovníka sú Arabica a Robusta. Okolo roku 1690 pristála na pobreží Mocha v Jemene skupina holandských námorníkov, ktorým sa podarilo odobrať sadenice kávovníkov a vysadiť ich na Jave a Sumatre. Následne sa kávovník dostáva do Strednej a Južnej Ameriky. V Brazílii tak vznikli najväčšie plantáže kávovníka na svete.