Detaily

Chuťový profil: V šálke je charakteristická svetlejšou krémou a ľahkou citrusovou arómou. Chuť je mierne acidná s nádychom citrusových plodov, černíc a niekedy aj čierneho korenia. V dochuti cítiť stále jemné citrusovo–korenisté tóny.

O pestovaní kávy: Prvý kávovník sa do Kene dostal zhruba v roku 1800 vďaka misionárom a káva sa pomaly stávala súčasťou poľnohospodárstva. Dnes pracuje v tomto odvetví asi 6 miliónov ľudí na viac ako 500 000 farmách. Káva sa často pestuje vo vysokých horách, na pôde s vulkanickým podkladom. Pestuje sa Arabika, najčastejšie odrody Kent, Typica a Bourbon. Posledne spomínaná odroda sa tu nazýva aj škótskou či francúzskou misiou. Kenské kávy sú vo svete obľúbené predovšetkým kvôli dobre vyváženým chutiam a sviežej, často citrusovej aróme.
Označenie AA znamená, že ide o kvalitné kávové zrná rovnomernej veľkosti.

O krajine: Keňa leží na východe afrického kontinentu pri brehoch Tichého oceána. Meno Keňa pochádza z názvu najvyššieho vrchu krajiny Mount Kenya, ktorý má úctyhodných 5199 m n. m. Krajina s asi 40 miliónmi obyvateľov, ktorá získala nezávislosť až v roku 1964, sa môže pýšiť náleziskami najstarších skamenelín ľudských bytostí spred 2,6 milióna rokov.
Ročne sa v krajine vyprodukuje takmer 40 miliónov kíl kávy, ktorá sa ďalej spracováva prevažne tzv. mokrým spôsobom. Zber zelenej kávy prebieha zväčša v mesiacoch na prelome rokov.
Súvisiace články
Aj Vám sa občas stane, že sa neviete v širokej ponuke kaviarne alebo reštaurácie zorientovať? Preto prinášame slovník kávičkára - prehľad káv, ktoré najčastejšie nájdete v slovenských baroch a kaviarňach.
V tomto článku sa dozviete, čo vlastne znamená to, keď sú kávové zrná spracovávané suchou, mokrou alebo polomokrou metódou a aký dopad má toto spracovanie na výslednú chuť kávy.
Aj pri káve platí staré známe, sto ľudí, sto chutí. Vedeli ste, že pri káve rozoznávame len tri základné chute?
Ranné vstávanie je pre väčšinu ľudí nepríjemné a určite aj Vy každé ráno hľadáte všetky možné spôsoby, ako si tieto chvíle vylepšiť. Niet sa čo čudovať, že veľa ľudí začína svoj deň práve hrnčekom horúcej kávy...