Detaily
Chuťový profil: V šálke je charakteristická jemnou krémou a sviežou citrusovou arómou. Chuť je príjemne vyvážená s ľahkým telom a takmer nebadateľnou aciditou. V dochuti môžete niekedy cítiť náznaky medu a jazmínu.
O pestovaní kávy: Keďže sa káva v krajine nepestuje tak dlho ako napríklad u jej južného suseda, v Kolumbii, bola až donedávna Panama v kávovom svete podceňovaná. Dnes je už ale všetko inak a káva z Panamy si medzi odborníkmi získala zaslúžený rešpekt, čo dokazujú mnohé medaily kvality, ktoré v posledných rokoch získala. Významné kávové regióny sa nachádzajú predovšetkým na západe krajiny. Pestuje sa takmer výlučne Arabika, najčastejšie odrody Geisha, Bourbon, Typica a Catuai. Kávovníky často rastu v tieni stromov, čo im dáva nezameniteľné charakteristiky. Najvzácnejšie panamské kávy sa pestujú na severozápade krajiny, pri hraniciach s Kostarikou, v regióne zvanom Boquete. Označenie SHB (Strictly Hard Bean) znamená, že ide o veľmi kvalitné kávové zrná pestované vo vysokých nadmorských výškach.
O krajine: Panama je pomerne malá krajina s len viac ako tromi miliónmi obyvateľov. Jej susedmi sú na severe Kostarika a na juhu Kolumbia. Panama má horúce podnebie charakteristické mohutnými zrážkami. Nachádzajú sa tu úrodné nížiny, ale aj vysoké hory vulkanického typu. Krajina je známa predovšetkým vďaka svojmu mimoriadne strategickému Panamskému prieplavu, ktorý spája Tichý a Atlantický oceán.
V Paname sa ročne vypestuje asi sedem miliónov kíl kávy. Zber zelenej kávy prebieha takmer po celý rok, predovšetkým však v mesiacoch november až júl.
Súvisiace články
Čoraz viac informácií o škodlivinách vo vzduchu, vode, pôde a potravinách nás nenásilne núti k tomu, aby sme sa zaoberali ich účinkami na náš organizmus. Výsledok tohto výskumu je však taký, koľko škodlivín prijmeme, toľko by sme ich mali vylúčiť. Na to slúžia antioxidanty, ktoré sú najviac obsiahnuté práve v káve. Avšak i tu existujú výnimky.
Milovníci kávy často s básnickým nadšením hovoria, že káva je tu nato, aby pohladila celé naše telo, má nám ponúknuť plnohodnotný zmyslový zážitok. A keďže máme zmyslov päť, ponúka sa nám päť ciest k vášnivému objavovaniu a príjemnému vychutnávaniu.
V odbornom časopise Tea & Coffee určeného najmä firmám z oboru sa dočítate, ako správne baliť kávu, aby bola zachovaná kvalita, vôňa a tiež príťažlivosť pre zákazníka.
Nie každý cestovateľ chce chodiť po múzeách či pamiatkach. Milovníci kávy cestujú na dovolenku na kávové plantáže.
Milovníci vína vedia ako sa ochutnáva víno, kávičkari by mali vedieť čo je cupping.
Pitie čiernej kávy je vo svete veľmi rozšírené, a považuje sa za najnevinnejšiu toxikomániu. Nemení osobnosť a charakter človeka. Obsahuje alkaloid s purínovým jadrom (1,3,7 trimethylxantín) = kofeín. Kofeín je súčasťou i mnohých ďalších poživatín napr. kolové orechy, guarana, čaj, kakao, maté, Cola, Kofola, Semtex a pod.