Anglický výraz cupping by sa dal voľne preložiť ako šálkovanie. Je to v podstate ochutnávanie viacerých druhov kávy a ich hodnotenie. Túto techniku využívajú kávoví odborníci na zhodnotenie arómy, chute, tela a pôvodu kávy. Skutoční fajnšmekri vedia určiť odkiaľ káva pochádza, či je dobre upražená a vedia svoje poznatky využiť pri vytváraní kávových zmesí.
Aké sú hlavné pravidlá profesionálneho ochutnávača?
- Ochutnávajte najviac 6 až 10 druhov kávy.
- Vzorky kávy by mali byť rovnako upražené a rovnomerne pomleté.
- Pomletú kávu v šálke ovoňajte ešte pred zaliatím horúcou vodou. V tejto fáze skúmajte či káva vonia čerstvo a či je dobre upražená.
- Po zaliati kávy horúcou vodou ju ovoňajte znova a porovnajte vône. Skúmajte aj jej jemnosť, krémovosť.
- Keď káva vychladne, ochutnajte ju čistou lyžičkou a nechajte ju pôsobiť na jazyku.
- Skúmajte a hodnoťte jej chuť, kyslosť, telo. Ak je káva veľmi kyslá je to znak, že nie je v poriadku. Pri chuti môžete cítiť karamel, ovocie, maslo, čokoládu, oriešky alebo koreniny.
- Keďže testuje viacero druhov kávy, vzorky vypľúvajte, aby ste sa nepredávkovali kofeínom.
- Aj po vypľutí kávy skúmajte aká chuť vám zostala v ústach. Môžete cítiť sladkú, kyslú, trpkú, jemnú alebo spálenú chuť.
- Je dobré si pri testovaní robiť poznámky.