Detaily

Chuťový profil: V šálke je charakteristická prenikavou vôňou, solídnou krémou orieškovo–hnedej farby a takmer nebadateľnou aciditou. Veľmi jemná horkosť a plné zamatové, až likérové telo dopĺňajú delikátne tóny čokolády a karamelu.

O pestovaní kávy: Káva sa do krajiny dostala už v sedemnástom storočí v čase holandskej nadvlády. V súčasnosti je Indonézia štvrtým najväčším producentom kávy na svete. Krajina s druhou najväčšou biodiverzitou na svete, tropickou klímou a pôdou s vulkanickým zložením je ideálna na pestovanie vynikajúcej gurmánskej kávy. Medzi najznámejšie indonézske kávy jednoznačne patrí najdrahšia káva na svete Kopi Luwak – tzv. cibetková káva. Zrelý kávový plod najprv zje cibetka – mala ázijská kunovitá šelma, ktorá sa okrem iného živí dužinou kávových bobúľ. Nepoškodené kávové zrnko potom vylúči v truse. Zrno sa dôkladne očistí a pripraví na ďalšie spracovanie.

O krajine: Indonézia sa nachádza v juhovýchodnej Ázii a Oceánii. Tvorí ju viac než 17 000 ostrovov. V tomto rovníkovom štáte charakteristickom mnohými, stále aktívnymi sopkami, žije 240 miliónov ľudí. Krajina, ktorá je častou dovolenkovou destináciou, sa v roku 2004 smutne preslávila ničivým podmorským zemetrasením a následnou vlnou tsunami.
Ročne sa v Indonézii vypestuje asi 800 tisíc ton kávy, no len malá časť sa ďalej spracováva ako cibetková káva. Zber zelenej kávy prebieha vďaka priaznivým klimatickým podmienkam takmer po celý rok.
Cibetková káva Cafepoint Indonesia Kopi Luwak je:
- podľa mnohých odborníkov najjemnejšia káva na svete
- extra šetrne pražená pre zachovanie kvality
- najkvalitnejšia tohtoročná zásielka tejto prémiovej odrodovej kávy
Súvisiace články
Aj pri káve platí staré známe, sto ľudí, sto chutí. Vedeli ste, že pri káve rozoznávame len tri základné chute?
Predstavíme si základne kávové charakteristiky, chute a vône, naučíme sa kedy chutí káva najlepšie, ako vycítiť nekvalitnú kávu a ako si vybrať tú svoju.
V každej oblasti života môžeme nájsť veci zlé, priemerné, ale aj dobré, a niekedy aj výnimočné. Raz za čas, však možno natrafíte na kávu, ktorá naozaj stojí za hriech. Ak sa Vám to stane, neváhajte. Káv, ktoré sa radia medzi gurmánske rarity totiž nie je až tak veľa.
Seriál gurmánske kávy sveta začíname v Ázii. Najrešpektovanejšími pestovateľmi Východu sú predovšetkým Indonézia a India a práve do týchto dvoch krajín sa dnes pozrieme.
Cibetková káva Kopi Luwak. Ak by ste chceli urobiť radosť vášnivému kávičkárovi kúpte mu cibetkovú kávu (Kopi Luwak). Je síce najdrahšia na svete, ale vraj aj najdelikátnejšia. A prečo?
Milovníci vína vedia ako sa ochutnáva víno, kávičkari by mali vedieť čo je cupping.