Detaily
![Charakteristika kávy Cafepoint Colombia Supremo Charakteristika kávy Cafepoint Colombia Supremo](/img/cms/cp_ikonky/charakteristika.png)
Chuťový profil: V šálke je charakteristická orieškovou krémou a decentnou, mierne citrusovou arómou. Chuť je príjemne sladká s ľahkým aromatickým telom a takmer nebadateľnou aciditou. V dochuti môžete cítiť ľahký náznak sladkých citrusových plodov.
![O káve Cafepoint Colombia Supremo O káve Cafepoint Colombia Supremo](/img/cms/cp_ikonky/o_kave.png)
O pestovaní kávy: Káva sa do krajiny dostala v osemnástom storočí vďaka jezuitským misionárom. Pestovanie a obchodovanie s kávou sa výraznejšie rozšírilo v devätnástom storočí. V súčasnosti sa v Kolumbii vypestuje takmer 12% celosvetovej produkcie kávy a krajina tak patrí medzi jej najvýznamnejších producentov na svete. Pestuje sa predovšetkým žiadaná Arabika, obzvlášť odrody Bourbon, Typica, Caturra a Maragogype. Kolumbijská káva je po celom svete známa vďaka svojej jemnej, vyváženej chuti.
Prívlastok SUPREMO znamená, že ide o kvalitné, rovnomerne veľké zrná.
![O krajine pôvodu kávy Cafepoint Colombia Supremo O krajine pôvodu kávy Cafepoint Colombia Supremo](/img/cms/cp_ikonky/krajina_povodu.png)
O krajine: Kolumbia je štát nachádzajúci sa v severnej časti južnej Ameriky. Krajina s viac ako 45 miliónmi obyvateľov sa môže popýšiť bohatou geografickou rozmanitosťou. Nachádzajú sa tu vysoké pohoria, úrodné nížiny, tropický dažďový prales a ako jediná krajina južnej Ameriky hraničí s Tichým i Atlantickým oceánom.
V Kolumbii sa ročne vypestuje viac ako 500 000 ton kávy, čo ju robí treťou najvplyvnejšou kávovou krajinou sveta. Zber zelenej kávy prebieha takmer po celý rok, predovšetkým však v mesiacoch november až júl.
Súvisiace články
Tento druh poskytuje široké spektrum chutí, ktoré ešte neboli zďaleka presne charakterizované a objavené. V 20. storočí sa však výskum kávy rozvinul a my vám prezradíme, ktoré chute Arabiky by ste mali ešte vyskúšať.
Od čias, keď sa Arabika rozšírila z etiópskej domoviny do celého sveta, sa ešte doteraz nepreskúmali všetky jej odrody a chute. My však v tom vidíme len veľké plus v podobe rôznych chutí a množstvu pôžitkov.
Aj keď Južná Amerika nie je rodiskom kávy, vďaka výborným klimatickým podmienkam sa stala jej synonymom. Krajiny ako Brazília, Kolumbia, alebo Peru sú špičkovými producentmi kávy v celosvetovom meradle.
Ranné vstávanie je pre väčšinu ľudí nepríjemné a určite aj Vy každé ráno hľadáte všetky možné spôsoby, ako si tieto chvíle vylepšiť. Niet sa čo čudovať, že veľa ľudí začína svoj deň práve hrnčekom horúcej kávy...
Kto by si chcel vypestovať kávovník na Slovensku, vonku veľmi neuspeje. Musel by káve namodelovať jej príjemné prostredie v sklenníku.
Najrozšírenejšie odrody kávovníka sú Arabica a Robusta. Okolo roku 1690 pristála na pobreží Mocha v Jemene skupina holandských námorníkov, ktorým sa podarilo odobrať sadenice kávovníkov a vysadiť ich na Jave a Sumatre. Následne sa kávovník dostáva do Strednej a Južnej Ameriky. V Brazílii tak vznikli najväčšie plantáže kávovníka na svete.