Detaily

Chuťový profil: V šálke je charakteristická orieškovou krémou a sviežou, plnou kvetinovou arómou. Chuť je mierne sladká so stredne silným, ale vyváženým telom, príjemnou aciditou a často dlhou dochuťou s jemnými tónmi citrusového ovocia.

O pestovaní kávy: Kostarika je z poľnohospodárskeho hľadiska známa predovšetkým pestovaním a exportom banánov a kávy. Káva sa tu začala pestovať za koloniálnych čias už v roku 1779. Dodnes je káva významnou poľnohospodárskou plodinou a v regiónoch ako Tarrazu, Herediá, Tres Rios, alebo Volcan Poas sa pestujú tie najlepšie kávy Strednej Ameriky. Pestujú sa tu hlavne odrody Caturra, Mundo Novo a Catuai. Káva z Kostariky je medzi odborníkmi cenená predovšetkým vďaka delikátnej acidite, plnému, často robustnému telu a vyváženej chuti.
Označenie SHB (Strictly Hard Bean) znamená, že ide o veľmi kvalitné kávové zrná pestované vo vysokých nadmorských výškach.

O krajine: Kostarika je krajina nachádzajúca sa v Strednej Amerike. Väčšia časť je hornatá, pričom ide o pohoria vulkanického typu. Na západe ju obmýva Tichý oceán, na východe hraničí s Karibským morom. Krajina, v ktorej žije asi 5 miliónov ľudí, je známa svojími nádhernými jazerami a množstvom prírodných rezervácií.
Ročne sa v krajine vypestuje takmer 90 miliónov kíl kávy. Zber zelenej kávy prebieha takmer po celý rok, prevažne však medzi januárom a marcom.
Súvisiace články
Od čias, keď sa Arabika rozšírila z etiópskej domoviny do celého sveta, sa ešte doteraz nepreskúmali všetky jej odrody a chute. My však v tom vidíme len veľké plus v podobe rôznych chutí a množstvu pôžitkov.
Niekto si dá kávu iba ráno, inému chutí poobede so sladkosťami a workoholici či študenti si dajú zopár káv aj v noci, aby vydržali bdieť dlhšie. Kde ju však ľudia pijú najčastejšie?