Detaily

Chuťový profil: V šálke je charakteristická svetlou, no intenzívnou krémou a často "divokou" arómou afrických káv. Chuť je likérovo sladká s výraznými tónmi jablka a citrusového ovocia. V solídnej dochuti cítiť miernu ovocnú sladkosť.

O pestovaní kávy: V Tanzánii sa káva začala pestovať vo väčšom koncom 19. storočia, keď bola krajina kolonizovaná Nemeckom. V súčasnosti je produkcia kávy z 90% v rukách jednotlivých farmárov. Na takmer tristo tisícoch malých farmách sa káva pestuje často v tieni banánovníkov. Pestujú sa obidva typy: Arabika a Robusta. Žiadanejšia a vzácnejšia Arabika je zastúpená hlavne odrodami Kent, Bourbon a Typica. Medzi najznámejšie regióny patria oblasti okolo jazier Niassa a Tanganika a predovšetkým plantáže v okolí slávneho vrchu Kilimandžáro.
Označenie AA znamená, že ide o kvalitné kávové zrná rovnomernej veľkosti.

O krajine: Tanzánia je štát nachádzajúci sa v západnej časti afrického kontinentu. Je známa predovšetkým vďaka cestovateľom a milovníkom safari. V krajine, ktorá ma viac ako 40 miliónov obyvateľov, je mnoho jedinečných národných parkov. Medzi najznámejšie patria exotický ostrov Zanzibar, slávne Viktóriine jazero, ale predovšetkým celoročne zasnežená, najvyššia hora kontinentu Kilimandžáro. Z jej vrcholu môžete vidieť takmer polovicu Afriky.
V Tanzánii sa ročne dopestuje viac než 50 miliónov kíl kávy. Zber kávy, ktorá sa spracováva prevažne mokrým spôsobom, prebieha hlavne v októbri až februári.
Súvisiace články
Daždivý deň v meste láka na príjemné posedenie v kaviarni či cukrárni a poriadnu šálku cappuccina s hustou penou, posypané škoricou či cukrom. Ako si však pripraviť tú správnu mliečnu penu, ak si chceme vychutnať svoj cappuccinový rituál doma?
Tento druh poskytuje široké spektrum chutí, ktoré ešte neboli zďaleka presne charakterizované a objavené. V 20. storočí sa však výskum kávy rozvinul a my vám prezradíme, ktoré chute Arabiky by ste mali ešte vyskúšať.
Predstavíme si základne kávové charakteristiky, chute a vône, naučíme sa kedy chutí káva najlepšie, ako vycítiť nekvalitnú kávu a ako si vybrať tú svoju. Alebo ako si správne vychutnať výbornú kávičku
Po našej osobnej skúsenosti z Medzinárodnej výstavy reštauračného priemyslu HOST 2011 v Miláne, máme pre Vás pár odporúčaníako si užiť veľkú výstavu v zdraví a pohode.