Ako zabaliť kávu, aby zaujala
V odbornom časopise Tea & Coffee určeného najmä firmám z oboru sa dočítate, ako správne baliť kávu, aby bola zachovaná kvalita, vôňa a tiež príťažlivosť pre zákazníka.
Žiadne produkty
Ceny s DPH
Potrebujete kávu pomlieť? ((Stačí, ak do poznámky v košíku uvediete, ako si kávu budete pripravovať.))
Dátum dostupnosti:
Pražená zrnková káva Cafepoint Uganda Bugisu AA pochádzajúca zo západných svahov Mount Elgon sa vyznačuje výraznou čokoládovou chuťou s plným telom.
Vhodnosť prípravy
Automatický kávovar
Pákový kávovar
Moka
Chuťový profil: Táto divoká africká káva sa vyznačuje výraznou čokoládovou chuťou, plným telom a jemnou citrusovou aciditou.
O pestovaní kávy: Uganda je jedným z najväčších pestovateľov Robusty na svete. V krajine je prirodzene sa vyskytujúcim rastlinným druhom. Robusta sa pestuje v 2 odrodách: Nganda a Erecta, v relatívne vysokých nadmorských výškach (až 1500 m n. m.) lesných oblastí Kibale, čím sa stáva vhodnou na prípravu espresso kávy. Arabika sa pestuje menej, hlavne vo vysokohorských oblastiach krajiny, a to na svahoch Mount Elgon a Mount Rwenzori. Ďalej ju možno nájsť v oblasti západného Nílu a severnej časti krajiny. Je pestovaná drobnými farmármi spolu s inými plodinami ako banány či strukoviny. Je kvalitou rovnako excelentná ako Robusta. Žiadaná odroda Bugisu pochádzajúca zo západných svahov Mount Elgon sa vyznačuje vínnou chuťou obohatenou o tóny ovocia. Jej zber prebieha od októbra do januára.
Označenie AA znamená, že ide o kvalitné kávové zrná rovnomernej veľkosti.
O krajine: Uganda je vnútrozemský štát nachádzajúci sa vo východnej Afrike. Časť krajiny zaberá známe Viktóriino jazero a preteká ňou aj rieka Níl. Uganda patrí medzi najchudobnejšie krajiny sveta. Je zmietaná nepokojmi, čo ovplyvňuje aj poľnohospodárstvo. Pracuje v ňom až 80% obyvateľstva a je sústredené predovšetkým v okolí Viktóriinho jazera. Drobní farmári pestujú hlavne kávu, banány a proso. Na plantážach sa pestuje káva, bavlna, čaj či cukrová trstina. Káva je najdôležitejšou poľnohospodárskou plodinou určenou na export.
V odbornom časopise Tea & Coffee určeného najmä firmám z oboru sa dočítate, ako správne baliť kávu, aby bola zachovaná kvalita, vôňa a tiež príťažlivosť pre zákazníka.
Cesta kávy ako komodity a pochutiny do celého sveta trvala niekoľko storočí. Začala v Afrike, ale dnes sa jej najviac vyprodukuje v Južnej Amerike.
Najrozšírenejšie odrody kávovníka sú Arabica a Robusta. Okolo roku 1690 pristála na pobreží Mocha v Jemene skupina holandských námorníkov, ktorým sa podarilo odobrať sadenice kávovníkov a vysadiť ich na Jave a Sumatre. Následne sa kávovník dostáva do Strednej a Južnej Ameriky. V Brazílii tak vznikli najväčšie plantáže kávovníka na svete.