Detaily

Chuťový profil: V šálke je charakteristická jemnou krémou a arómou po čerstvo upečenom chlebe. Chuť je príjemne sladká, často s tónmi orieškov, čo v dochuti vytvára zaujímavé, horko–sladké čokoládové chute.

O pestovaní kávy: Kávu do krajiny priniesol už v roku 1727 Francisco de Mello Palheta a Brazília sa vďaka svojej rozlohe a klimatickým podmienkam rýchlo stala najvýznamnejšou krajinou kávového priemyslu. Káva sa pestuje na typických farmách, z ktorých veľká väčšina ma menej ako 10 hektárov. Pestujú sa obidva typy kávy: Robusta a Arabika. Zo žiadanej Arabiky sú to potom najčastejšie odrody Bourbon, Typica, Caturra a Mundo Novo. Takmer v každej šálke espressa, pripraveného kdekoľvek na svete, sa nachádza niektorá z týchto brazílskych káv.

O krajine: Brazília je najväčší štát Južnej Ameriky. Na obrovskom území žije takmer 200 miliónov ľudí. Sever a juhovýchod krajiny tvoria vysoké hory, vo vnútrozemí sa nachádza veľká Amazonská nížina. Brazília je okrem futbalových hviezd známa predovšetkým vďaka rozsiahlemu Amazonskému pralesu.
Brazília je neohrozeným lídrom v pestovaní kávy. Ročne sa tu vypestujú takmer 3 milióny ton kávy, čo tvorí tretinu svetovej kávovej produkcie. Zber zelenej kávy prebieha prevažne v apríli a máji.
Súvisiace články
Pojem dobrá káva v terminológii kávy nenájdete. Napriek tomu je to čosi, po čom túžime takmer všetci. Dať si šálku dobrej kávy... Našli ste už tú svoju "vyvolenú"? Prečítajte si ako aj Vy môžete konečne nájsť “tú pravú kávu” podľa vášho gusta.
Po skvelom obede s kolegami alebo len tak doma vás akýmsi čarovným spôsobom láme na poobedňajšiu španielsku siestu. Keďže ste v práci alebo už máte o plán postarané, tak sa rozhodnete prekonať túto ospanlivú chvíľku a pripravíte si kávu. Čo s vami spraví káva v takejto situácii? Povzbudí vás alebo po nej zaspíte? Odpoveď sa dozviete v tomto článku.
Takmer všetci máme radi nasládlu a trochu horkastú vôňu čerstvo pomletej a pripravenej kávy. Stačí sa prejsť niekde v nákupnom centre popri kaviarni, zacítiť lákavú vôňu a je ťažké odolať malému pokušeniu.
Po zbere dozretých kávových bobúľ sa môžu spracovať suchou alebo vlhkou metódou. Pri suchej sa sušia celé bobule. Pri vlhkej sa najskôr odstráni z bobúľ ich dužina a šupka, až potom sú kávové zrnká pripravená na sušenie.