Ktoré spracovanie kávy je to naj?
V tomto článku sa dozviete, čo vlastne znamená to, keď sú kávové zrná spracovávané suchou, mokrou alebo polomokrou metódou a aký dopad má toto spracovanie na výslednú chuť kávy.
Žiadne produkty
Ceny s DPH
Zrnková káva Cafepoint Malawi Pamwamba pohladí príjemnou, sviežou kvetinovou arómou. V chuti nájdete jemne pikantné, často ovocné tóny. Má sladkastú dochuť.
Vhodnosť prípravy
Automatický kávovar
Pákový kávovar
Moka
Chuťový profil: Káva z Malawi pohladí príjemnou, sviežou kvetinovou arómou. V chuti nájdete jemne pikantné, často ovocné tóny. Citrusová acidita prechádza do grepovej horkosti, ktorá sa pomaly rozplynie do prekvapivej sladkastej dochute s tónmi vanilky a lahodnej čokolády.
O pestovaní kávy: Malawi patrí medzi menšie africké krajiny a je nováčikom medzi kávovými producentmi. Nízku produkciu však vyvažuje vysoká kvalita a pestrosť chuťového profilu. V súčastnosti sú najcennejšími odrodami Geisha, SL28 a Catimor. Kávovník sa tu pestuje vo výške 900 až 1500 m n. m. Najznámejšími oblasťami pre pestovanie kávovníka sú Blantyre na juhu a Mzuzu na severe krajiny. Úroda sa zberá od mája do septembra a v krajine prevláda ručný zber. Z plantáže sa tak dostávajú k zákazníkovi len tie najzrelšie kávové zrnká. Aj preto si káva z Malawi, ako nováčik, vydobila status lahôdky medzi kávami.
O krajine: Malawi sa nachádza na juhovýchode Afriky, susedí s Tanzániou, Mozambikom a Zambiou. Na jej území sa nachádza jazero Nyasa, ktoré tvorí až pätinu z rozlohy krajiny. Krajina nemá žiadne nerastné bohatstvo, preto je hospodárstvo založené hlavne na pestovaní tabaku, ktorý tvorí až 70% exportu. Pestuje sa tu aj čajovník, bavlna, banánovník a kávovník. Až 95% dopestovaných plodín slúži na export. Malawi ročne vypestuje približne 1700 ton kávy.
V tomto článku sa dozviete, čo vlastne znamená to, keď sú kávové zrná spracovávané suchou, mokrou alebo polomokrou metódou a aký dopad má toto spracovanie na výslednú chuť kávy.
Tento druh poskytuje široké spektrum chutí, ktoré ešte neboli zďaleka presne charakterizované a objavené. V 20. storočí sa však výskum kávy rozvinul a my vám prezradíme, ktoré chute Arabiky by ste mali ešte vyskúšať.
Vôňa kvetov, citrusová kyslosť, grepová horkosť, lahodný sladkastý záver v podobe vanilky, čokolády s náznakom mandlí, mascarpone a škorice. Zážitok, s ktorým sa stanú posedenia s rodinou a priateľmi pri šálke dobrej kávy výnimočné.
Ak si chceme vybrať čo najlepšiu kávu, musíme mať na zreteli niekoľko zásad. V prvom rade sa nebojte investovať do kvality. Kvalitná káva je v prepočte na porciu drahšia často len o pár centov ako lacné neznačkové kávy, ale výsledok v šálke je neporovnateľný.
Po zbere dozretých kávových bobúľ sa môžu spracovať suchou alebo vlhkou metódou. Pri suchej sa sušia celé bobule. Pri vlhkej sa najskôr odstráni z bobúľ ich dužina a šupka, až potom sú kávové zrnká pripravená na sušenie.
Pre laika môžu vyzerať surové kávové zrnka rovnaké. Ale odborník medzi zrnkami vie rozlíšiť veľa deformácii, ktoré ovplyvnia ich budúcu chuť pri pražení.