Ktoré spracovanie kávy je to naj?
V tomto článku sa dozviete, čo vlastne znamená to, keď sú kávové zrná spracovávané suchou, mokrou alebo polomokrou metódou a aký dopad má toto spracovanie na výslednú chuť kávy.
Žiadne produkty
Ceny s DPH
Potrebujete kávu pomlieť? ((Stačí, ak do poznámky v košíku uvediete, ako si kávu budete pripravovať.))
Dátum dostupnosti:
Zrnková káva Cafepoint Malawi Pamwamba pohladí príjemnou, sviežou kvetinovou arómou. V chuti nájdete jemne pikantné, často ovocné tóny. Má sladkastú dochuť.
Vhodnosť prípravy
Automatický kávovar
Pákový kávovar
Moka
Chuťový profil: Káva z Malawi pohladí príjemnou, sviežou kvetinovou arómou. V chuti nájdete jemne pikantné, často ovocné tóny. Citrusová acidita prechádza do grepovej horkosti, ktorá sa pomaly rozplynie do prekvapivej sladkastej dochute s tónmi vanilky a lahodnej čokolády.
O pestovaní kávy: Malawi patrí medzi menšie africké krajiny a je nováčikom medzi kávovými producentmi. Nízku produkciu však vyvažuje vysoká kvalita a pestrosť chuťového profilu. V súčastnosti sú najcennejšími odrodami Geisha, SL28 a Catimor. Kávovník sa tu pestuje vo výške 900 až 1500 m n. m. Najznámejšími oblasťami pre pestovanie kávovníka sú Blantyre na juhu a Mzuzu na severe krajiny. Úroda sa zberá od mája do septembra a v krajine prevláda ručný zber. Z plantáže sa tak dostávajú k zákazníkovi len tie najzrelšie kávové zrnká. Aj preto si káva z Malawi, ako nováčik, vydobila status lahôdky medzi kávami.
O krajine: Malawi sa nachádza na juhovýchode Afriky, susedí s Tanzániou, Mozambikom a Zambiou. Na jej území sa nachádza jazero Nyasa, ktoré tvorí až pätinu z rozlohy krajiny. Krajina nemá žiadne nerastné bohatstvo, preto je hospodárstvo založené hlavne na pestovaní tabaku, ktorý tvorí až 70% exportu. Pestuje sa tu aj čajovník, bavlna, banánovník a kávovník. Až 95% dopestovaných plodín slúži na export. Malawi ročne vypestuje približne 1700 ton kávy.
V tomto článku sa dozviete, čo vlastne znamená to, keď sú kávové zrná spracovávané suchou, mokrou alebo polomokrou metódou a aký dopad má toto spracovanie na výslednú chuť kávy.
Tento druh poskytuje široké spektrum chutí, ktoré ešte neboli zďaleka presne charakterizované a objavené. V 20. storočí sa však výskum kávy rozvinul a my vám prezradíme, ktoré chute Arabiky by ste mali ešte vyskúšať.
Vôňa kvetov, citrusová kyslosť, grepová horkosť, lahodný sladkastý záver v podobe vanilky, čokolády s náznakom mandlí, mascarpone a škorice. Zážitok, s ktorým sa stanú posedenia s rodinou a priateľmi pri šálke dobrej kávy výnimočné.
Ak si chceme vybrať čo najlepšiu kávu, musíme mať na zreteli niekoľko zásad. V prvom rade sa nebojte investovať do kvality. Kvalitná káva je v prepočte na porciu drahšia často len o pár centov ako lacné neznačkové kávy, ale výsledok v šálke je neporovnateľný.
Po zbere dozretých kávových bobúľ sa môžu spracovať suchou alebo vlhkou metódou. Pri suchej sa sušia celé bobule. Pri vlhkej sa najskôr odstráni z bobúľ ich dužina a šupka, až potom sú kávové zrnká pripravená na sušenie.
Pre laika môžu vyzerať surové kávové zrnka rovnaké. Ale odborník medzi zrnkami vie rozlíšiť veľa deformácii, ktoré ovplyvnia ich budúcu chuť pri pražení.
Séria článkov Káva v kocke je na konci a my sme si pre Vás pripravili záverečný kvíz. Otestujte svoje kávové vedomosti a po získaní aspoň 6 správnych odpovedí na Vás čaká darček!
Séria článkov Káva v kocke končí. Dnes vám prinesieme článok o novodobých prípravach kávy ako napríklad French Press alebo Chemex. Už tento týždeň sa môžete tešiť na kvíz kde na konci môžete...
Káva je jedným z najobľúbenejších a najrozšírenejších nápojov na svete. Od klasickej šálky čiernej kávy až po trendy latte a cappuccino. V najnovšom článku preskúmame tradičné kávové nápoje,...
Káva je jedným z najpopulárnejších nápojov na svete, to určite všetci vieme a preto milióny ľudí na celom svete začínajú svoj deň so šálkou kávy. No už ste sa niekedy zamysleli nad tým, ako sa...