Viete ako si uchovať čerstvú kávu?
Takmer všetci máme radi nasládlu a trochu horkastú vôňu čerstvo pomletej a pripravenej kávy. Stačí sa prejsť niekde v nákupnom centre popri kaviarni, zacítiť lákavú vôňu a je ťažké odolať malému pokušeniu.
Žiadne produkty
Ceny s DPH
Zrnková káva Cafepoint Burundi Bujumbura sa v šálke vyznačuje kvalitnou krémou a delikátnou arómou. V chuti prevládajú tóny sladkých citrusov a škorice.
Vhodnosť prípravy
Automatický kávovar
Pákový kávovar
Moka
Chuťový profil: V šálke je charakteristická kvalitnou krémou a delikátnou, sviežou arómou. Chuť je vyvážená medzi horkosťou a aciditou. Prevládajú tóny sladkých citrusov a niekedy aj škorice. V závere možno cítiť jemnú, medovo–korenistú dochuť.
O pestovaní kávy: Pestovanie kávy nemá v Burundi dlhú tradíciu. Aj keď je krajina ležiaca neďaleko rovníka vďaka vyššej nadmorskej výške ideálna na poľnohospodárstvo, kávu ako pestovateľský produkt sem priniesli Belgičania až v roku 1930, teda v čase, kedy získali nad krajinou nadvládu. Dnes sa tu nachádza asi 25 miliónov kávovníkov. Z menšej časti sa pestuje Robusta. Z prevládajúcej Arabiky je to predovšetkým odroda Bourbon, ktorá tu často rastie vo vysokých polohách. Káva sa pestuje na početných malých farmách a ďalej sa spracováva takzvaným mokrým spôsobom v spoločných "čističkách" kávy.
O krajine: Burundi je štát nachádzajúci sa v strednej Afrike. Susedí s Rwandou, Kongom a Tanzániou. Krajina, ktorá leží v nadmorskej výške medzi 800 až 2000 metrov n. m., má pomerne vhodné podmienky na rozvoj poľnohospodárstva. Známa je však skôr veľkou chudobou a odkázanosťou na pomoc medzinárodného spoločenstva, a to najmä kvôli častým politickým prevratom a krvavými bojmi medzi znepriatelenými etnickými skupinami.
Ročne sa v Burundi vypestuje asi 15 miliónov kíl kávy. Jej zber prebieha takmer po celý rok.
Takmer všetci máme radi nasládlu a trochu horkastú vôňu čerstvo pomletej a pripravenej kávy. Stačí sa prejsť niekde v nákupnom centre popri kaviarni, zacítiť lákavú vôňu a je ťažké odolať malému pokušeniu.
Ak žena vypije denne aspoň dve šálky kávy znižuje tým riziko vypuknutia rakoviny maternice. Zistili to vedci z Harvadskej univerzity.
Cesta kávy ako komodity a pochutiny do celého sveta trvala niekoľko storočí. Začala v Afrike, ale dnes sa jej najviac vyprodukuje v Južnej Amerike.