Detaily

Chuťový profil: V šálke je charakteristická orieškovo-hnedou krémou a delikátnou arómou s tónmi jazmínu a lupeňov ruže. Chuť je likérovo sladká s jemnými náznakmi citrusového ovocia. V dlhotrvajúcej dochuti cítiť stále citrusovú sladkosť.

O pestovaní kávy: Etiópia je pravlasťou kávy. Jej objavenie siaha podľa legiend do deviateho storočia. Istý pastier kôz Kaldi z juhozápadného regiónu Kaffa si všimol, že jeho zvieratá sú po spásaní bobúľ z dovtedy neznámej rastliny kávovníka neobvykle vitálne. Kaldi bobule vyskúšal sám a presvedčil sa o ich stimulačnom a povzbudivom účinku. Čoskoro vyskúšali účinky kávy aj mnísi z neďalekého kláštora a káva sa začala šíriť do sveta. Dodnes sa v Etiópii pestuje kvalitná a odborníkmi veľmi cenená káva. Najznámejšie pestovateľské regióny v krajine sú Harar, Limu a Sidamo. Najjemnejšie odrody pochádzajú z regiónu Sidamo, predovšetkým z oblasti Yrgacheffe a Guji. Označenie Grade 2 znamená, že ide o veľmi kvalitnú kávu s minimálnym počtom defektných zŕn.

O krajine: Etiópia so svojími viac než 80 miliónmi obyvateľmi patrí aj napriek veľkej chudobe k najvýznamnejším štátom afrického kontinentu. Krajina, ktorej bohatá história sa tiahne cez Homérove báje a Biblické príbehy až k pravekému človeku, sa však pýši aj objavením prvého kávovníka v histórii ľudstva.
V Etiópii sa ročne dopestuje viac než 270 000 ton kávy a na kávových farmách pracuje asi 12 miliónov ľudí. Zber kvalitnej kávy, ktorá sa spracováva tzv. mokrým spôsobom, prebieha v auguste až decembri.
Súvisiace články
Kultúra pitia kávy nie je len o tom, či si dnes dáme espresso alebo frappé. Tí, ktorí pristupujú ku káve tak, ako sa pristupuje napríklad k vínu, môžu rozoznávať niekoľko technologických postupov, ktorými si lahodný nápoj pripravia. Nejde tu o veľkú mágiu, no jednoduchou zmenou kávovaru a postupu prípravy sa dá docieliť iná chuť kávy. Preto aj zvyčajne chodievame do kaviarní, pretože “robia dobrú kávu”. Čo to vlastne znamená?
V tomto článku sa dozviete, čo vlastne znamená to, keď sú kávové zrná spracovávané suchou, mokrou alebo polomokrou metódou a aký dopad má toto spracovanie na výslednú chuť kávy.
Tento druh poskytuje široké spektrum chutí, ktoré ešte neboli zďaleka presne charakterizované a objavené. V 20. storočí sa však výskum kávy rozvinul a my vám prezradíme, ktoré chute Arabiky by ste mali ešte vyskúšať.
Pre každého kávičkára je najobľúbenejšou časťou dňa chvíľa, kedy si môže vychutnať šálku kávy - či už na zahnanie únavy alebo pre chuť a relax. Aby ste si dokázali kávu vychutnať čo najlepšie, je dôležité pamätať na 3 zásady, ktoré by mali byť vždy dodržané.
Kto by si myslel, že káva pochádza z jedného druhu rastliny je na omyle. Kávovníkov je okolo 6 tisíc druhov rôznych tvarov od malých kríkov až po 10 metrové stromy.
Pitie čiernej kávy je vo svete veľmi rozšírené, a považuje sa za najnevinnejšiu toxikomániu. Nemení osobnosť a charakter človeka. Obsahuje alkaloid s purínovým jadrom (1,3,7 trimethylxantín) = kofeín. Kofeín je súčasťou i mnohých ďalších poživatín napr. kolové orechy, guarana, čaj, kakao, maté, Cola, Kofola, Semtex a pod.