Detaily

Chuťový profil: V šálke je charakteristická jemnou krémou a sviežou arómou. Chuť je príjemne vyvážená so solídnym telom, likérovou sladkosťou a nízkou aciditou. V dochuti cítiť jemnú chuť čerstvo pečeného chleba.

O pestovaní kávy: Podobne ako v panamská káva, aj káva z Hondurasu bola vo svete dlho podceňovaná. Predovšetkým kvôli spoločenským problémom, ktorými krajina v poslednom storočí prechádza. Výsledkom častých vojenských pučov, občianskych vojen a masívnych protestov je chaotická situácia v poľnohospodárstve a z toho vyplývajúca rozdrobenosť a kvalitatívna nestabilita produkcie kávy. Preto je medzi odborníkmi za gurmánsku kávu považovaná len malá časť produkcie. Ide predovšetkým o kávu z regiónov na severozápade krajiny často s kvalitatívnym označením SHG, ktoré zaručuje, že káva bola pestovaná vo vysokých horách. Pestujú sa predovšetkým odrody Bourbon, Typica a Caturra.

O krajine: Honduras je krajina Strednej Ameriky s takmer siedmimi miliónmi obyvateľov. Na západe ho obmývajú vody Tichého oceánu, na východe Karibské more. Honduras je charakteristický prímorskými nížinami, ale aj vysokými horami vo vnútrozemí. Jeho susedmi sú Nikaragua, Guatemala a Salvádor, s ktorým v roku 1969 viedol krátku vojnu. Krajina je až do dnešných dní zmietaná násilnosťami, vojenskými pučmi a hromadnými protestmi.
V Hondurase sa ročne vypestuje takmer 250 tisíc ton kávy. Zber zelenej kávy prebieha takmer po celý rok, predovšetkým však v mesiacoch október až júl.
Súvisiace články
Ak práve vdychujete neodolateľnú arómu svojej kávičky a chystáte sa na prvý dúšok, prinášame Vám malé spestrenie v podobe článku o zvláštnych faktoch, ktoré ste možno o káve ani nevedeli. Nech sa páči, prajeme príjemné čítanie.
Tak ako sa pri objavení kávy môžeme opierať len o legendy, aj prvá etapa jej existencie je zahalená do rúška tajomstva.
V odbornom časopise Tea & Coffee určeného najmä firmám z oboru sa dočítate, ako správne baliť kávu, aby bola zachovaná kvalita, vôňa a tiež príťažlivosť pre zákazníka.
Spoločnosť Don Francisco’s Coffee robila medzi tisíckou respondentov v USA prieskum, v ktorom sa pýtala, čo ľudí najviac inšpiruje. Medzi top inšpiratívnymi aktivitami sa umiestnilo aj pitie kávy.
Najrozšírenejšie odrody kávovníka sú Arabica a Robusta. Okolo roku 1690 pristála na pobreží Mocha v Jemene skupina holandských námorníkov, ktorým sa podarilo odobrať sadenice kávovníkov a vysadiť ich na Jave a Sumatre. Následne sa kávovník dostáva do Strednej a Južnej Ameriky. V Brazílii tak vznikli najväčšie plantáže kávovníka na svete.