Detaily

Chuťový profil: Jedná sa o výraznú a korenistú kávu s jemnou aciditou a duchuťou po sušenom ovocí a klinčekoch.

O pestovaní kávy: V krajine Papua Nová Guinea sa káva pestuje prevažne vo vysokohorských oblastiach domorodými obyvateľmi, preto ju možno pokladať za organickú. Zber kávy prebieha ručne. Najdôležitejšou kávovou odrodou je vysokokvalitná Arabika a z nej Sigri a Arona. Káva sa vyznačuje nižším obsahom kofeínu a nízkou až miernou aciditou. Má plné telo charakteristické chuťou po ovocí. Označenie AA znamená, že ide o kvalitné kávové zrná rovnomernej veľkosti.
Menší podiel v pestovaní kávy predstavuje Robusta, ktorá je však menej kvalitná, viac horká, vhodná ako instantná káva.

O krajine: Papua Nová Guinea sa z veľkej časti rozprestiera na ostrove Nová Guinea a na približne 600 ďalších ostrovoch v Oceánii. Tieto ostrovy majú sopečný alebo pevninský pôvod. Viac ako 80% obyvateľstva pracuje v poľnohospodárstve. Pestujú sa tu napríklad banány, kakao, cukrová trstina či kokosové orechy. Po palmovom oleji je káva druhou najdôležitejšou poľnohospodárskou plodinou, ktorá slúži na export. Pestuje sa v krajine len od roku 1950 a zahŕňa len 1% celosvetovej produkcie, pričom odvetvie pestovania kávy zamestnáva približne 2,5 milióna obyvateľov.
Súvisiace články
Medzi Arabikou a Robustou sú obrovské rozdiely od nadmorskej výšky, v ktorej sa pestujú, cez tvar zrna až skončíme pri rôznych chuťových spektrách. Na druhej strane, existuje predsa aj zlá Arabika a aj Robusta s neskutočne lahodnou chuťou s čokoládovými a kakaovými tónmi. A tak sa nevieme rozhodnúť, ktorá hrá u nás prvé husle.
Obchodníci, ktorí nakupujú surovú kávu priamo na plantážach od pestovateľov alebo z veľkoskladov, sledujú pri kúpe niektoré jej vlastnosti, ktoré môžu ovplyvniť jej kvalitu po upražení.