Spoznávanie káv: India
Ďalšou zastávkou na našej ceste spoznávania svetoznámych káv je India.
Žiadne produkty
Ceny s DPH
Pridať do |
Potrebujete kávu pomlieť? ((Stačí, ak do poznámky v košíku uvediete, ako si kávu budete pripravovať.))
Dátum dostupnosti:
Zrnková káva Cafepoint India Plantation Mysore má jemne sladkú chuť s miernou aciditou. V šálke sa vyznačuje svetlejšou krémou a sviežou, korenistou arómou.
Vhodnosť prípravy
Automatický kávovar
Pákový kávovar
Moka
Chuťový profil: V šálke je charakteristická svetlejšou krémou a sviežou, miestami korenistou arómou. Chuť je jemne sladká s miernou aciditou. V ústach pôsobí káva ľahko, delikátne. V dochuti stále cítiť jemné náznaky korenia.
O pestovaní kávy: História pestovania kávy v krajine sa opiera o zaujímavú legendu. V 17. storočí súfijský pútnik Baba Budan na spiatočnej ceste z Mekky v prístave v Jemene získal sedem kávových zŕn. Ukryl ich vo svojom odeve a priniesol do Indie. V pohorí Chikkamagaluru ich zasadil a tak sa kávovník dostal z Arabského polostrova na východ. Odvtedy sa káva v krajine pestuje neprestajne, predovšetkým na juhu. V Indii sa darí veľmi dobre aj odrode Robusta, no najznámejšie a najcennejšie sú odrody Arabiky. Medzi najvyhľadávanejšie patria monzúnová Monsooned Malabar a gurmánska Mysore.
O krajine: India je s viac než miliardou obyvateľov druhou najľudnatejšou krajinou sveta. Na severe je obklopená majestátnymi Himalájami, na východe, západe a juhu Indickým oceánom. Krajina s bohatou a dlhou históriou získala novodobú nezávislosť až v roku 1947 vďaka otcovi národa Mahatma Gándhímu.
Hoci India nepatrí medzi kávových gigantov (z hľadiska celosvetovej produkcie jej patrí 8. miesto), v kávovom priemysle tu pracuje viac ako 3 milióny ľudí. Zber zelenej kávy prebieha prevažne v mesiacoch november až február.
Ďalšou zastávkou na našej ceste spoznávania svetoznámych káv je India.
Ak si chceme vybrať čo najlepšiu kávu, musíme mať na zreteli niekoľko zásad. V prvom rade sa nebojte investovať do kvality. Kvalitná káva je v prepočte na porciu drahšia často len o pár centov ako lacné neznačkové kávy, ale výsledok v šálke je neporovnateľný.
Milovníci kávy často s básnickým nadšením hovoria, že káva je tu nato, aby pohladila celé naše telo, má nám ponúknuť plnohodnotný zmyslový zážitok. A keďže máme zmyslov päť, ponúka sa nám päť ciest k vášnivému objavovaniu a príjemnému vychutnávaniu.
Seriál gurmánske kávy sveta začíname v Ázii. Najrešpektovanejšími pestovateľmi Východu sú predovšetkým Indonézia a India a práve do týchto dvoch krajín sa dnes pozrieme.
Indická produkcia kávy v budúcej sezóne 2011-12 sa vyšplhá asi na 5,2 miliónov vriec. Napriek dobrej úrode jej export zrejme poklesne o štvrtinu oproti minulému roku, ktorý bol rekordný.
Kto by si myslel, že káva pochádza z jedného druhu rastliny je na omyle. Kávovníkov je okolo 6 tisíc druhov rôznych tvarov od malých kríkov až po 10 metrové stromy.
Zvyčajne sa v tehotenstve odporúča obmedziť alebo úplne vypustiť pitie kávy. Je to nutné?
Vianoce nám klepu na dvere a s nimi prichádza čas radosti, lásky a, samozrejme, darčekov. Nech už patríte medzi kávových nadšencov, gurmánov, alebo milovníkov objavovania nových chuťových...
Orechové krémy sa stali v posledným rokoch obľúbenou pochúťkou všetkých čo vyznávajú zdravý životný štýl.
Dva veľké symboly Made in Italy štýlu sa spojili za účelom oslavy tradičného talianskeho kávového rituálu.