Detaily

Chuťový profil: Káva z Malawi pohladí príjemnou, sviežou kvetinovou arómou. V chuti nájdeme jemne pikantné, často ovocné tóny. Citrusová acidita prechádza do grepovej horkosti, ktorá sa pomaly rozplynie do prekvapivej sladkastej dochute s tónmi vanilky a lahodnej čokolády.

O pestovaní kávy: Malawi patrí medzi menšie africké krajiny a je nováčikom medzi kávovými producentami. Nízku produkciu však vyvažuje vysoká kvalita a pestrosť chuťového profilu. V súčasnosti sú najcennejšími odrodami Geisha, SL28 a Catimor. Kávovník sa tu pestuje vo výške 900 až 1500 m n. m. Najznámejšími oblasťami pre pestovanie kávovníka sú Blantyre na juhu a Mzuzu na severe krajiny. Úroda sa zberá od mája do septembra a v krajine prevláda ručný zber. Z plantáže sa tak dostávajú k zákazníkovi len tie najzrelšie kávové zrnká. Aj preto si káva z Malawi, ako nováčik, vydobila status lahôdky medzi kávami.

O krajine: Malawi sa nachádza na juhovýchode Afriky, susedí s Tanzániou, Mozambikom a Zambiou. Na jej území sa nachádza jazero Nyasa, ktoré tvorí až pätinu z rozlohy krajiny. Krajina nemá žiadne nerastné bohatstvo, preto je hospodárstvo založené hlavne na pestovaní tabaku, ktorý tvorí až 70% exportu. Pestuje sa tu aj čajovník, bavlna, banánovník a kávovník. Až 95% dopestovaných plodín slúži na export. Malawi ročne vypestuje približne 1700 ton kávy.
Súvisiace články
Čoraz viac informácií o škodlivinách vo vzduchu, vode, pôde a potravinách nás nenásilne núti k tomu, aby sme sa zaoberali ich účinkami na náš organizmus. Výsledok tohto výskumu je však taký, koľko škodlivín prijmeme, toľko by sme ich mali vylúčiť. Na to slúžia antioxidanty, ktoré sú najviac obsiahnuté práve v káve. Avšak i tu existujú výnimky.
V tomto článku sa dozviete, čo vlastne znamená to, keď sú kávové zrná spracovávané suchou, mokrou alebo polomokrou metódou a aký dopad má toto spracovanie na výslednú chuť kávy.
Tento druh poskytuje široké spektrum chutí, ktoré ešte neboli zďaleka presne charakterizované a objavené. V 20. storočí sa však výskum kávy rozvinul a my vám prezradíme, ktoré chute Arabiky by ste mali ešte vyskúšať.
Vôňa kvetov, citrusová kyslosť, grepová horkosť, lahodný sladkastý záver v podobe vanilky, čokolády s náznakom mandlí, mascarpone a škorice. Zážitok, s ktorým sa stanú posedenia s rodinou a priateľmi pri šálke dobrej kávy výnimočné.