Detaily

Chuťový profil: Vyznačuje sa čokoládovo sladkou arómou, citrusovými tónmi a strednou aciditou.

O pestovaní kávy: Produkcia kávy v Nikarague je historicky i ekonomicky veľmi dôležitá. Je jednou z najvýznamnejších poľnohospodárskych plodín. Medzi oblasti vhodné na jej pestovanie patria napríklad regióny Managua, Diriamba, San Marcos ako aj okolie jazera Nikaragua. Najkvalitnejšia káva však pochádza z oblasti Matagalpa, Jinotega a Segovia. Káva z Nikarague sa vyznačuje stredným až plným telom, miernou aciditou, orieškovou arómou s tónmi vanilky a sladkou chuťou. Z odrôd Arabiky sa tu pestuje predovšetkým Bourbon.
Skratka SHG znamená, že káva sa pestuje vo vysokých nadmorských výškach, EP označuje dôkladný výber len tých najkvalitnejších kávových zŕn ešte pred exportom z krajiny.

O krajine: Nikaragua je najväčšu krajinou Strednej Ameriky. Na severe hraničí s Hondurasom, na juhu s Kostarikou, západnú hranicu obmýva Tichý oceán a východnú Karibské more. V Nikarague sa nachádzajú nielen 2 najväčšie jazerá v Strednej Amerike - jazero Managua a Nikaragua, ale aj množstvo pláží, činných sopiek, jazerných a morských ostrovov.
Táto krajina patrí medzi najchudobnejšie štáty na americkom kontinente. Primárne patrí medzi poľnohospodárske krajiny, pričom poľnohospodárstvo predstavuje 60% z celkového exportu. Pestuje sa tu predovšetkým káva, banány či cukrová trstina.
Súvisiace články
Čoraz viac informácií o škodlivinách vo vzduchu, vode, pôde a potravinách nás nenásilne núti k tomu, aby sme sa zaoberali ich účinkami na náš organizmus. Výsledok tohto výskumu je však taký, koľko škodlivín prijmeme, toľko by sme ich mali vylúčiť. Na to slúžia antioxidanty, ktoré sú najviac obsiahnuté práve v káve. Avšak i tu existujú výnimky.
V tomto článku sa dozviete, čo vlastne znamená to, keď sú kávové zrná spracovávané suchou, mokrou alebo polomokrou metódou a aký dopad má toto spracovanie na výslednú chuť kávy.
Po zbere dozretých kávových bobúľ sa môžu spracovať suchou alebo vlhkou metódou. Pri suchej sa sušia celé bobule. Pri vlhkej sa najskôr odstráni z bobúľ ich dužina a šupka, až potom sú kávové zrnká pripravená na sušenie.
Nie každý cestovateľ chce chodiť po múzeách či pamiatkach. Milovníci kávy cestujú na dovolenku na kávové plantáže.
Spoločnosť Don Francisco’s Coffee robila medzi tisíckou respondentov v USA prieskum, v ktorom sa pýtala, čo ľudí najviac inšpiruje. Medzi top inšpiratívnymi aktivitami sa umiestnilo aj pitie kávy.